Rapporter från aktiviteter 2015

 • Januari

  BESTÄMNINGSTRÄFF PÅ BOTAN 26 januari (2015) blev ett stillsamt samkväm med 17 deltagare. I ett av de fina labben med utsikt mot Brunnsviken berättade Åsa Dalsätt om lavar, och det luppades och snittades och mikroskoperades, medan andra studerade innehållet i en växtpress med Thomas Karlsson och Henry Gudmundson.

 • Mars

  Flemingsbergsskogen 29 mars 2015 med Richard Vestin. Botaniska Sällskapet på exkursion i Flemingsbergsskogen med Richard Vestin 29 mars 2015 Ett tjog botanister trotsade regn och kyla 29 mars och for till Huddinge för att se Flemings­bergs­skogen med Richard Vestin. För vindens skull höll vi oss mest bland lågor och djupa mossmattor inne i skogen; rapport från vår bortemot fem timmar långa och mycket blöta vandring kommer bl.a. på Art­portalen.
  Frusna men entusiastiska exkursionsdeltagare i Flemingsbergsskogen (150329) Lav på träd, Flemingsbergsskogen Mörk husmossa Svamp på hasselhänge - Ciboria caucus? Ni som missade exkursionen: det här blir knappast föreningens sista tur till Flemingsbergs­skogen!

 • April

  Norrlands skogar 15 april 2015 med Ellinor och Anders Delin och ett 40-tal åhörare. Fantastisk kväll - TACK alla som gjorde den så lärorik och trevlig! Underlag m.m.

  Judarskogen 26 april 2015. Naturreservatet kring sjön Judarn i Bromma fängslade oss i många timmar 26/4: vi kunde olika saker, alla ville lära mer och det var så skönt i solen. Det finns en trevlig skogssluttning alldeles om hörnet från Ängbyplans T-bana, och slånsnåren är en syn precis före blomningen, och violer och fingerört och röda grönalger och alla dessa vackra lavar - det blev lunchdags innan vi ens hunnit över till själva skogen... Lite rapporter kommer på Facebook (man kan se utan att vara inloggad; öppnas i ny flik/nytt fönster) och kanske kommer länkar till bilder och artlistor här så småningom.

 • Maj

  Långholmen 7 maj 2015. Tio personer gjorde en "vandring i vårkväll" med Kristoffer Hahn 5 maj på den lilla f.d. fängelseön Långholmen. Alla lärde sig minst 10 vanliga växter och var mycket nöjda med turen!

  Wiboms trädgård 18 maj 2015. Kvällsexkursionen till Wiboms trädgård i Boo i Nacka lockade 18 personer. Tack Henry, och tack Carl-Cedric Coulianos och alla andra närboende som visade och berättade!

  Angarn 23 maj. Sällskapet var med vid länsstyrelsens familjedag på Angarnsjöängen (lördag 23/5) - här finns hela programmet.

 • Juni

  Läs om De vilda blommornas dag! Botaniska Sällskapet har en karta med vandringar under De vilda blommornas dag i Stockholms och Sörmlands län (kortlänk: tinyurl.com/vildblommor-ABD) 14 juni var det De vilda blommornas dag, med växtpromenader för alla åldrar i hela Norden.
  De 18 arrangemang vi vet om i vårt område finns på en karta (där man kan klicka på en symbol för att få fram information) och i en lista i pdf-format (öppnas i nytt fönster).

 • Juli

  Vår sista exkursion i juli: Södertörns villastad revisited - 30 juli 2015 - afton i Farsta Strand med Henry Gudmundson.
  12 personer samlades 17.30 i regndropp vid T-banan och kvällsfikade i sol på en stortimjanlokal vid Magelungen ett par timmar och många arter senare. Här är några av deltagarna och arterna (peka för bildtext):
  Exkursionsdeltagare 30 juli 2015, exkursion till Södertörns villastad Tallört (Monotropa hypopitys) sågs 30 juli 2015 på BSIS-exkursion till Södertörns villastad Ekticka (Phellinus robustus) sågs 30 juli 2015 på BSIS-exkursion till Södertörns villastad Hammarbytaklök (Jovibarba globifera), med gulvita blommor och små bollar till sidoskott, och kaukasiskt fetblad (Sedum spurium) var två av de fetblad som sågs 30 juli 2015 på BSIS-exkursion till Södertörns villastad. En kardborre (lundkardborre?) sedd 30 juli 2015 på exkursion till Södertörns villastad

 • September

  12 september 2015: Oxbär - bilburen exkursion från Skrubba till Fredhäll med Henry Gudmundson.
  Vi blev 8 entusiaster och såg minst 13 arter av oxbär (Cotoneaster), varav en oidentifierad som inte rapporterats tidigare - ändå hoppade vi över en lokal!
  Däremot beundrade vi i förbifarten de vackra gula blommorna hos sandsenap Diplotaxis tenuifolia som växte i en mur, åt lunch innanför en skog av sydpalsternacka Pastinaca sativa ssp. urens, och besåg gatmålla Chenopodium murale medan trafiken stod stilla på Nynäsvägen.
  Några av oxbärsarterna vi såg (bildtext dyker upp när man pekar på en bild):
  Cotoneaster villosulus på rek inför oxbärsexkursionen 12 september 2015 Cotoneaster lucidus på rek inför oxbärsexkursionen 12 september 2015 Cotoneaster pyrenaicus på oxbärsexkursionen 12 september 2015 Cotoneaster pyrenaicus på oxbärsexkursionen 12 september 2015 Bladmina på Cotoneaster pyrenaicus (på oxbärsexkursionen 12 september 2015) Cotoneaster divaricatus på oxbärsexkursionen 12 september 2015 Cotoneaster multiflorus på rek inför oxbärsexkursionen 12 september 2015 Cotoneaster-art som vi inte lyckats identifiera; Fredhäll, på rek inför oxbärsexkursionen 12 september 2015 Cotoneaster niger på rek inför oxbärsexkursionen 12 september 2015

  20 september 2015: Minor: vandring i Frescati med småfjärilsspecialisten Bert Gustafsson.
  Bilder av flera minor (och annat som vi såg) finns på Artportalen (sök fynd 150920 av ryggradslösa djur i Uppland!).
  Länk- och lästips (bidra gärna med fler!):
  Minerarflugor som angriper perenner (Elin Bergqvist Bromaeus, examensarbete SLU Alnarp, 2011; intressant genomgång av minor i allmänhet och minerarflugors biologi, identifikationsproblem och värdväxter; närmare behandlade arter Agromyza idaeiana, Agromyza nigrescens, Chromatomyia horticola, Liriomyza bryoniae, Liriomyza strigata, Phytomyza abdominalis, Phytomyza aconiti, Phytomyza aquilegiae, Phytomyza astrantiae, Phytomyza minuscula)

 • Oktober

  4 oktober 2015: MOSSOR mellan Dammtorp och Björkhagen med Lars Hedenäs (bilder).
  5 oktober 2014 var 26 personer från BSIS och UBF i Sigtuna (Vidbo) och Norrtälje (Storanden i Gottröra) där bl.a. Niklas Lönnell och Torbjörn Tyler visade mossor för kunniga och nybörjare. Ett år senare blev det nytt rekord i exkursionsdeltagande när minst 34 personer mötte upp i Nackareservatet (en lite lättare och torrare vandring än förra året - närmare tunnelbanan, men också mer trafikbrus).
  Mossexkursioner i oktober verkar vara vad flest vill ha!
  Vi lovar att det blir mer både av mossor och av Nackareservatet - men kanske inte före vintern.

  21 oktober 2015: Fjällkvällen rymde inte bara bilder av berg och dalar och rara plantor, utan också mycket trevligt samspråk och gott fika som Yolanda bullade upp. 26 personer deltog.
  Tyvärr krockade vår träff med ett arrangemang Bergianskas och Riksmuseets vänföreningar ordnat gemensamt (också i Riksmuseet - eftersom vi startade vid olika tider var det minst en som lyckades delta på båda ställena...)

 • November

  8 november 2015: Lavar i Penningby: det var ganska kyligt men vi var många och entusiastiska deltagare på Åsa Dalsätts exkursion i allén vid Penningby slott.

  floraväkteriets logga 9 november 2015: höstens floraväktarträff innebar samkväm med förtäring, bilder från året som gått och lite siffror på vad som gjorts (AB läns floraväkterisamordnare Jan Andersson berättade); deltagarna konstaterade att nu är verksamheten ganska väl igång i länet.'

  23 november 2015: Floran i Algarve.
  Två skönheter från Algarve (foto Patrik Engström)
  - vilka svenska växter är de släkt med?
  foto av Cistus ladanifer i Algarve foto av Paronychia argentea, prasselört

  Patrik Engström berättade om några olika växter och miljöer i södra Portugal, och visade bilder från en resa i våras.

  Håll markören över bilden för att se växtens namn!

 • December

  7 december 2015:
  Under ytan är många röda gröna - julstämning i ALGERNAS värld!
  Roland Bengtsson presenterade sötvattens­alger, en växt­grupp de flesta av oss ser rätt lite av (bild­föredrag med foto­tips; julmöte, bara medlemmar). 27 personer smaskade på Yolandas och Susannas alg- och jul­inspirerade munsbitar, och därefter fick vi aha-upplevelser av Rolands vackra makro- och mikro­skopiska foton.
  Vad är det här? (foto Roland Bengtsson)
  Vilka organismgrupper tillhör de?
  foto av blågrönbakterien näcköra (Nostoc parmelioides) foto av rödalgen pärlbandsalg (Batrachospermum gelatinosum)
  Håll markören över bilden för att se växtens namn!

Sällskapet ordnade eller medverkade vid 43 aktiviteter med minst 3 deltagare 2015. De flesta var gratis och öppna även för icke medlemmar. Alla presenteras kort i verksamhetsberättelsen.