Den första sommardagen, som i år infann sig den 25 maj i Stockholm, gick sex medlemmar av Botaniska Sällskapet ut under ledning av Henry Gudmundsson (i täten på bilden till höger) för att se på ovanliga ruderater.

Vi samlades vid Trollbäcken C, och gick först iväg för att se på röd lungört (Pulmonaria rubra). Den var visserligen just överblommad, men även bladverket var mycket sevärt, ljust gulgrönt med smala blad, ingen antydan till fläckar. Eftersom den växte i ett villaområde fanns det även vanlig lungört och fläckig lungört (Pulmonaria saccarata) att jämföra med.

Vid vägen mot Norra Sköndal växer hönsrättika (Chorispora tenella) sedan flera år. Henry berättade att den är en asiatisk växt, men vanlig även i USA där den färgar vägkanter i Denver, Colorado, violetta, i juni - en riktigt rar sak med typiskt formade skidor.
Vid Skarpnäcks gård fick vi se spärrkrusbär (Ribes divaricatum) som är lik krusbär, men med långa röda kronblad och upp till 3 meter höga buskar. Den utgjorde en vacker pendang till nästa art, den vitblommiga snökrusbär (Ribes niveum) som är mycket lägre till växten.

Lunch avnjöts uppe på de gamla skyttevärnen i närheten av Skarpnäcks gård.

Bilder på några av de omnämnda arterna finns här.