Ingen exkursion 9 maj!

Gillar du växter? Det gör vi!

Föreningen är för alla som är intresserade av växter. Vi håller mest på med de vilda. De flesta aktiviteter är öppna (också för icke-medlemmar) och gratis.
Man måste inte kunna en massa!

Sällskapet

  • anordnar föredrag, exkursioner och andra aktiviteter
  • bedriver floraväktarverksamhet och naturvårdsarbete
  • ger ut tidskriften Daphne
  • deltar som ansluten förening i SBFs verksamhet
  • ger ut botanisk litteratur
  • Läs mer...

Ingen exkursion 9 maj!  – vi ser inga möjligheter att genomföra den "corona-säkert".
Vi försöker hitta säkra sätt att bidra botaniskt. Håll utkik efter tips i mejl, här på hemsidan och på Facebook!
Nytillkomna arrangemang kan dyka upp med kort varsel, liksom besked om att vi ställer in, eftersom riktlinjer och rekommendationer ständigt ändras.
Vid arrangemang med föranmälan får de anmälda besked om vad som gäller.

Kontakta oss och håll koll:
• De som står på vår utskickslista får ofta information om extraturer och annat (hur anmäler man sig till utskickslistan? Se här!). Nu visas flertalet utskick också online.
• Det finns en Facebooksida som heter Botaniska Sällskapet i Stockholm (länken öppnas i ny flik/nytt fönster). Där kommer evenemangstips och diverse information från Sällskapet.
• Det finns också en Facebookgrupp som heter Botaniska sällskapet i Stockholm (länken öppnas i ny flik/nytt fönster) - gå gärna med i den! Den är fristående från Sällskapet men rapporterar ofta om sånt vi gör, och andra - och där dyker upp fyndrapporter och ibland diskuteras hur man känner igen en växt, osv.
• Du som vill ha en egen uppgift för föreningen, eller göra en extra insats när det behövs många armar: hör av dig! (Här finns kontaktuppgifter.)


Kurser (endast för medlemmar)
Vill du veta mer eller anmäla intresse eller önska något ämne? Studieansvarig i Sällskapet är Lennart Iselius (070-885 92 83 eller kurs@bsis.org). Kurse som var planerade till VT 2020 men som ställts in:
• Kärlväxter för nybörjare
• Maskrosor skulle ägnas en heldag
• Lavar och mossor: planering pågår för exkursioner och för kurser till hösten - sök kontaktuppgifter i programbladet om du vill veta mer.


Floraväktarna (läs mer på Floraväkteriets sajt www.floravakt-abd.se)


Bild: Bo Mossberg

Vill du bli medlem? Gör såhär:
1. Skicka oss fullständiga adressuppgifter via vårt formulär för nya medlemmar eller via e-post.
 2. Sätt in medlemsavgiften (fullt medlemskap 2020 kostar 200 kr, familjemedlemmar 50 kr) på plusgiro 19 60 94-7. Ange tydligt vems medlemskap betalningen avser!
Observera att medlemskap i Svenska Botaniska Föreningen (SBF) INTE innebär att man automatiskt är medlem i Botaniska Sällskapet i Stockholm (BSIS), eller tvärtom. SBF har inga lokalföreningar. Vill man vara medlem i både BSIS och SBF krävs alltså två separata medlemskap. Vår tidskrift Daphne (på bilden en del av omslaget på nummer 2/2017) Daphne, vår medlems­tidskrift, delar vi med UBF. Vi är väldigt stolta över den! Läs mer...
Senast utkomna nummer: 2019-2. Hör av dig om du är medlem och inte fått de häften du väntat dig att få! (kontaktuppgifter här)

Kortrapporter från vissa av våra aktiviteter några programperioder bakåt (de flesta bilder kan du högerklicka på för att öppna i större förstoring; länkar till äldre/andra/fler rapporter längst ner!):

VT 2020

(200331) En annorlunda botanikvår... men naturen är nog bland de hälsosammaste ställena att vistas just nu, så njut av våren ute du som kan!
Årsmötet, som varit planerat till den 30 mars, fick uppskjutas på obestämd tid. Också andra av Sällskapets aktiviteter, som vi inte ser några möjligheter att genomföra "corona-säkert", är uppskjutna eller inställda.
Läs mer...
Ny information kan komma med kort varsel eftersom riktlinjer och rekommendationer ständigt ändras. Vid arrangemang med föranmälan får de anmälda besked om vad som gäller.
Vi försöker hitta säkra sätt att bidra botaniskt också i dessa tider – håll utkik efter tips i mejl, här på hemsidan och på Facebook!

Höst 2019

Tisdag 3 september: Vinterviken  –  kväll
Lennart Iselius visade Alfred Nobels Vinterviken – både botanik och industrihistoria. Henry Gudmundson pekade bl.a. ut pygmémålla nära T Liljeholmen.

Söndag 1 september: Höstfest i Bergianska!  – Sällskapet bidrog med ogräsvisningar i trädgården (Kristoffer Hahn) och informationsbord, där vi pratade floror och delade ut hundra program/informationsblad.

Sommaren 2019

Lördag 24 augusti: Biologlördag kring Hellas – biologisk mångfald i fält med entusiastiska biologer av alla de slag - ännu roligare än det låter, så även i år! På vår botaniktur bidrog Åsa Dalsätt till lite extra lavfokus, som en liten upptakt inför höstens studiesatsning för nybörjare; deltagarantalet var rekordartat på eftermiddagens kryp-vandring; i år medverkade även ornitologerna.

Torsdag 22 augusti: nybörjarvandring i Gamla stan!  – Välbesökt nybörjarvandring med Kristoffer Hahn.

SoSu-inventering  måndag 12 augusti från Solna station och extratur lördag 17 augusti från Bergshamra med Lars Ekqvist.

Lördag 10 augusti: Barnsjön i Tyresö – DAGSTUR till denna pärla nära centrum, med Anders Erixon.

SoSu-inventering  måndag 5 augusti från Solna station med Lars Ekqvist.

Lördag 3 augusti: Mörtö – vandring mellan bryggorna genom skog och över kalkhällar och igenväxande odlingslandskap med Anders Erixon och lokala vägvisare, i strålande väder.

SoSu-inventering  måndag 29 juli från Solna station med Lars Ekqvist.

Lördag 27 juli: Lina naturreservat – Rolf Wahlström ledde en heldag i Södertälje med vattenväxter i fokus. Natar, slingor, bläddror och igelknoppar i Lersjön, dammar och kärr - dessutom markhistoria och odlingskultur.

SoSu-inventering  med Lars Ekqvist: måndagarna 15 och 22 juli från Solna station, lördag 20 juli från golfbanan i Överjärva.

Torsdag 11 juli: Kaknäs ängar – NYBÖRJARKVÄLL bland högsommarblommor med Kristoffer Hahn.

Lördag 6 juli: Norra Utö – heldag i ytterskärgården i rödsysslans tid, med Anders Erixon.

Tisdag 2 juli: Barnsjön i Tyresö – KVÄLLSTUR till skogssjön med Henry Gudmundson och Anders Erixon.

Onsdag 19 juni: Biologiskt kulturarv på Skansen - besök i stödodlingen för hemlösa stockholmsväxter med bl.a. Mats Gothnier från länsstyrelsen.

De vilda blommornas dag Söndag 16 juni i hela Norden: De vilda blommornas dag!
Karta AB/D län: www.tinyurl.com/vildblommor-ABD – där prickar vi in våra egna och andras vandringar i Stockholms och Sörmlands län; tipsa till dvbd@bsis.org!
Läs mer: www.bsis.org/DVBD, www.dvbd.se (nytt fönster/ny flik).

Torsdag 13 juni: exkursion i Rågsved = start på STRÅVÄXTKURS med Gunnar Björndahl.

Söndag 9 juni: Runmarö: Ännu en skärgårdstur med Anders, till mellersta delen av Runmarö – en stor skärgårdsö rik på växter och kulturhistoria med Anders Erixon.

Torsdag 6 juni: Norra Nämdö: Varierad skärgårdsnatur med dramatisk historia med Anders Erixon.

VT 2019

Vårkollen: se hur det gick
via www.vårkollen.se!

23 april: Artrika kraftledningsgator
– föredrag med Cecilia Lundin och Yolanda Karlsson – om ett lyckat samarbete mellan Vattenfall AB och Täby kommun.

ÅRSMÖTE måndag 25 mars - här finns årsmöteshandlingar.

Bo Eknert höll föredrag om sandstäpp 11/3. Sandliljor, sandnejlikor...
Bild av sandnejlika Blommande sandlilja Bild av skånsk sandstäpp, med blommande sandlilja

17/1 hade vi ännu en improviserad träff på BIG, denna gång med mest vattenväxter.

HT 2018

• 19/12 improviserad träff på BIG, från 18 (samlingsplats se www.bsis.org/lokaler)

Hösten 2018 hade vi flera exkursioner i september, och senare Mossornas dag, stråväxtträff och floraväktarträff – men en rad olyckliga omständigheter gjorde att det blev inget ordinarie höstprogramblad och inga föredrag. Under oktober till december blev det därför ovanligt gott om tid för alla som behövde bearbeta rapporter, bilder eller belägg.

sensommar 2018: sensommarspecial 2018 2.0 alt
• Söndag 2 september var det floraväkteri i Norrtälje och så hade vi ogräsvisningar och informationsbord på Bergianskas höstfest, med många trevliga samtal.
• Lördag 1 september ledde Rolf Wahlström vattenrally på Södertörn – jakt på söt- och brackvattenväxter i Huddinge (Ådran) och Södertälje. Vi såg väldigt många arter, bl.a. flotagräs och fyra andra igelknoppar, korsslamkrypa, höstlånke, krus-, band-, gädd- och ytterligare några natar.

 sommar 2018: programblad sommar 2018 alt

• Onsdag 29 augusti bjöd Kristoffer Hahn på säsongens sista NYBÖRJARKVÄLL - 18 deltagare vandrade i ljummen sensommarskymning i Gamla stan.

Foto 180819: Rasmus Hovmöller Söndag 19 augusti: vi och stockholmsentomologerna medverkade i Bokbordet Stockholm i härligt väder, på gården vid Norra Latin.

Den biologiska mångfaldens dag 22 maj  (se www.biomfdag.se) firades i över en vecka i år:
+ Söndag 27 maj:​Klövberget – "Mångfaldsexkursion" med Anders Erixon i Tyresös nyaste naturreservat, med rik och varierad natur. En aha-upplevelse för de flesta var alla groddplantorna av lind! De som ville fick också en snabbvisning i reservatet Dyviks lövängar, med kärrtörel och vacker ängsblomning trots torkan.
+ Tisdag 22 maj:​ ​manifestation Norrmalmstorg kl. 18   - några från BSIS delade ut program och inventerade torgets växter.
+ Måndag 21 maj:​ ​Skarpnäckspärlor – KVÄLLSTUR från T Skarpnäck med Henry Gudmundson, som visade och berättade om arter, natur och kultur.

 VT 2018:

programblad vinter/vår 2018 alt

Räkning av backsippor maj 2018 (foto: Jan Andersson)​Ryl, backsippor & teknik lör/sön/mån 5–7 maj! BASKURS FLORAVÄKTERI​ - också för nybörjare!
Årets premiär för kollektivt floraväkteri i AB län blev först nu i maj, i härligt väder, med kombination av "ryljakt" (se nedan 24 mars) och "backsippsfrossa".
Ryl är ingen lätthittad växt, och ännu svårare att finna när träd, buskar och blåbärsris är lövade, därför var ryljakten ursprungligen inplanerad tidigt på våren. Särskilt på "gamla" lokaler med osäkra koordinater är det alltså svårt att säkert veta om rylen verkligen är borta, men på de två (av c:a tio) "gamla" lokaler där den återfanns hade bestånden klart minskat. Fullt så illa ställt för rylen som det verkade i utskick 9 är det dock inte: det finns lokaler där rylen ser ut att vara stabil, så länge inte byggnationer eller avverkning sker.
Läs mer...

 Lyckade 1 maj-demonstrationer  i Sätraskogen   av nunneörter, violer och vätteros och mycket annat!
Vi som varit på Scilla- och/eller nunneörtsrally nyss fick tillfälle att repetera: än blommade stor vårstjärna och [vanlig] vårstjärna - här flöt de inte ihop. Vi såg smånunneört med helt stödblad under varje blomma (ofta verkligt liten, men visst inte alltid!), och sloknunneört och stor nunneört med flikigt stödblad under varje blomma (som en liten hand, ibland med väldigt många fingrar...). – Vi hade tillfälle att kolla vad floran skriver om långa resp. korta blomskaft: det stämmer om man tittar på rätt ställe! Upptill i blomställningen är det ingen större skillnad mellan arterna, men hos stor nunneört har/får de nedersta blommorna lååånga skaft (blomskaften är lika långa upptill och nertill i blomställningen hos sloknunneört!).
– Och vi fick nästan ett violrally!
Riktigt mycket av otvetydiga lundvioler (med smala lila sporrrar, superkorta foderbihang, smala kronblad, och tunna lite glansiga blad) på tidigare orapporterade lokaler,
underviol som blommade fint med ljusa fint doftande blommor och njurformiga, ännu hoprullade blad,
en del luktviol med utlöpare och klassiskt djupvioletta blommor med ordentlig violpastilldoft,
lite buskviol som såg ut som den skulle - stora blommor, avlånga håriga blad och håriga stjälkar,
och många misstänkta busk- och luktviolhybrider. De som bildade stora täta "dynor" vågade vi nästan påstå VAR hybrider!
– Därtill mycket tibast, lite vätteros, fina blanka sårläkeblad och mycket annat.
Annons:​ Sätraskogen 1/5!

Vår, och Vårkollen 29/4-1/5 – regnig exkursion till Prästgårdsmarken – på fjärde året kunde man rapportera online på www.vårkollen.se – läs mer: pdf-folder öppnas i nytt fönster/flik

28 mars började nybörjarbotaniken (varje onsdag - obs ENDAST MEDLEMMAR - se programbladet).

Föreningen hade årsmöte 19 mars och valde en ny styrelse men också en ny hedersledamot i Sällskapet: Ebbe Zachrisson! Särskilt sedan han slutade sitt arbete som geolog har Ebbe med stor uthållighet, uppfinningsrikedom och generositet arbetat för floristiken (bl.a. som drivande kraft under senare skeden i Upplandsfloraprojektet, och för att få boken färdig och spridd), kulturmarkerna och Sällskapet.

Vår mosskurs (jämna torsdagar - obs ENDAST MEDLEMMAR - se programbladet) har blivit två: en för nybörjare och en för dem som är mindre nybörjare. Två gånger har vi träffats (8/2 och 22/2). Vi har en intresselista för hösten, då det säkert blir en fortsättning.

15 februari: MILLORA – Torbjörn Tyler berättade om MILLORA, återinventeringen av Skånes kärlväxter. Stora floraförändringar på kort tid - och analyserna pekar på att klimatförändring är en viktig faktor.

23 januari: illustration av gröna växters utveckling från alger och cyanobakterier, bilden lånad (se bildtext) mikroBotanik
– årets första föredrag handlade om förutsättningar för grönt liv på land - Daniel Lundin berättade om syre, cyanobakterier, svampar och kväve, och många olika slags symbios, med både långa och breda perspektiv.

(Bilden är lånad, läs mer om den i föredragets Facebook-evenemang; högerklicka på bilden för att öppna den i ny flik.)
Lite uppföljning av föredraget gavs via mail för dem som var med (hör av dig om du inget fått!), och kanske HÄR.

13 januari: Årstaskogen – på tjugondag Knut gick vi ut, och hade fantastisk tur med vädret - kring noll, stilla, grått fotovänligt uppehållsväder. Ett trettiotal i alla åldrar, från när och fjärran, följde med på turen, som slingrade sig via Årsta gård mot Sundsta gård och Gullmarsplan.
Några av oss hade tidigare bara sett området på avstånd, andra hade mycket att berätta, bl.a. Magnus Nilsson från Bevara Årstaskogen, Anders Tranberg från Stockholms Naturskyddsförening, Anders Erixon (under många år som lärare på det som nu heter Värmdö gymnasium, vid Gullmarsplan, utforskade han området med eleverna), och Henry Gudmundson (som letat arter här sedan ungdomen, och bl.a. inventerat området för Sörmlandsfloran).

Artfynden läggs som vanligt in på Artportalen (sök projekt "BSIS-exkursion"); se fler bilder t.ex. i exkursionens Facebook-evenemang "Årstaskogen - tjugondag Knut går vi ut" och i vår Facebook-grupp (t.ex. Anders Erixons).
och kanske kommer en längre rapport här så småningom...
(Länkar öppnas i ny flik/nytt fönster.)

Daphne 2017-2 och programblad 2018-1 bör nu ha kommit i brevlådan till dig som är medlem. Hör av dig annars (medlemsinfo (at) bsis.org)!

God Jul och Gott nytt år (men inte om du äter tibastens bär!)

 HT 2017: programblad höst/vinter 2017 alt

Höstens program handlade bland annat om ormbunkar och mossor, ruderatväxter och stadsträd, Sydafrika och fjällen; vi hade också ett välbesökt möte i Solna om dess oväntat rika natur, vi fick en presentation av "Naturvård för torpare", och så hade vi en julfest förstås.

Adventsljusstake: ingen mossa, men oftast alger, palmer och en malvaväxt!

Julbotanik 7/12:

Vi åt läckert och vackert upplagt plock, inventerade julväxtfamiljer och pratade lite om vad vi ska göra nästa år. och pratade om julväxter. Tack ni som var med, tack ni som fixade, och tack till Bergianska för grankvistar! Läs mer...

Tips för tomten!

30 november var Calle Bergil på BIG och presenterade "Naturvård för torpare" för en stor skara intresserade. Intressanta diskussioner följde om allt från grävlingar till golfbanornas potential. – Affisch

Vi hade en givande floraväktarträff i Solna 27 november

Onsdag 1 november: Leif Kullman om Fjällens vegetationshistoria i Geovetenskapens hus. Leif berättade om Klimatförändringar nu och förr, och framför allt om nya rön om växtförekomster i fjällen (vad, var, när) sedan glaciäravsmältning frilagt rikligt med "megafossil", och om hur man kan förklara de skilda resultaten med olika metoder (särskilt megafossil vs pollen). – Mer om innehålletAffisch

Ett hundratal personer deltog på något sätt i Mossornas dag 15 oktober i Tyresta.


Fynbos 171012
programtext
affisch
Strelitzia - sydafrikansk floraserie 12 oktober flydde vi höstrusket med hjälp av Patrik Engströms bilder från extremt artrika Kap-provinsen i Sydafrika.
I september 2016 besökte han bl.a. Fernkloof för att bekanta sig med fynbos-floran (besökarvänlig eftersom där alltid är något som blommar). Kap har medelhavsklimat, men floran är annorlunda - det är andra växtfamiljer som står för den största artrikedomen (fynbos har t.ex. inte mycket ärtväxter eller kålväxter). där finns växtfamiljer som vi bara har som införda på norra halvklotet (t.ex. proteaväxter, Restionaceae), det är extremt artrikt och massor av endemer (växter som bara finns där).
En och annan art kände vi igen (t.ex. blåblommande rödmire, arten är ett kosmopolitiskt ogräs) men det mesta var obekant och smått förvirrande, som all gladiolus i olika skepnader. Det allra artrikaste släktet i fynbos-floran är Erica. På affischen syns Erica perspicua.
Sydafrika har många aktiva botanister, vilket är både inspirerande och praktiskt; både online och på plats kan man få väldigt mycket hjälp, sade Patrik. Böckerna om sydafrikanska växter är också många, och häpnadsväckande billiga; en del kan även laddas ned gratis (t.ex. de imponerande böckerna i skriftserien Strelitzia.

Brokvitmossa - inte alltid röd! 30 september hade vi vitmossexkursion på Bogesundslandet med Michael Löfroth (se påannonsen) - en härlig och lärorik dag!
Vi har drygt 40 vitmossor i landet; vi såg 19 (kommenterad artlista (pdf)).
Om man rör sig på myrar är det praktiskt att känna igen olika vitmossarter, så vet man bättre var man kan sätta fötterna, eller inte - för de har olika krav på hur blött det ska vara.
Ingen vitmossa är vit (utom som torr), alla kan vara gröna, det är bara vissa som får rött färgämne ibland, men många kan bli mycket färggranna; här bredvid både grön och rödbrokif brokvitmossa (Sphagnum russowii, foto Jan Andersson; högerklicka på bilden för att öppna i större förstoring).
Fler bilder (Jan Andersson; pdf c:a 2.4 MB).

Björn Embrén från trafikkontoret i Stockholm bjöd på uppskattad presentation av stadens arbete med trädrehabilitering (26 september)

2017 års ruderatexkursioner 16 och 23 september gick bl.a. till Råstasjön och Ullnatippen. Bilderna togs i Solna/Sundbyberg under rekning för exkursionen 16 september. Artlistor och artbilder från exkursionerna kan man få fram på Artportalen.
Physalis-peruviana Solanum lycopersicon Datura stramonium Lychnis-coronaria

Ormbunkar 9 september blev en mycket uppskattad inledning av höstsäsongen. Henry Gudmundson ledde en kort tur i lugn takt längs sjön Flaten, där vi såg de flesta av traktens vanliga ormbunkar och åtskilligt annat.

 sommar 2017: programblad sommar 2017 alt

Ulriksdal 20 juni: Kvällsturen började soligt; de uthålligaste deltagarna avbröts småningom av regn. Knappt 15 deltagare fick se många stråväxter och rapunkel som utlovat, men mycket annat också, exempelvis sumpmåra, grässtjärnblommor i mängd och röd- och skogsklöver i vacker blandning, och tätt tätt med rödfibblor och ormrot.

De vilda blommornas dag 18 juni:
Stockholm – Henry Gudmundson visade Fagersjöskogen (bildreportage: Lars Epstein).

Daggkåpor 8 och 11 juni - vi fick se de allra flesta av Upplands daggkåpor - de flesta så vackra, och kanske inte omöjliga att lära sig!

Ett fantastiskt år att botanisera!
Varje art har sin "plan" för individens utveckling. Vilka faktorer som styr (t.ex. ljus, temperatur eller vattentillgång) varierar mellan arter, och effekten av varje faktor beror på utvecklingsskedet. Hur självklart som helst - nödvändigt för att växterna effektivt ska kunna dela upp tiden och rummet mellan sig - men resultatet kan bli att arter som vi tycker hör till olika årstider möts: t.ex. gullviva och rölleka ...när Anders Erixon och Mats Heike visade runt på Norra Utö lördag 3 juni.
Turen gav verkligen mersmak! Vi hade lagom exkursionsväder, och massor av blommor trots torka och kyla (teveronika och knölsmörblomma var t.ex. i finaste skick, liksom rubinmaskros, paddfot och vårklynne). En del bilder i Facebookevenemanget Norra Utö, som bör kunna ses även utan inloggning.

Sommarprogrammet inleddes med två uppskattade bestämningskvällar, först mossor 17 maj och sedan stråväxter 30 maj. - Vi undersöker möjligheterna att återkommande låna lokal där likasinnade kan nörda fritt med tillgång till förstoring och bestämningshjälp.

 VT 2017: programblad vinter/vår 2017 alt

13 maj: Vårprogramsfinal med två exkursioner:
Långholmen med Kristoffer Hahn (Lars Epstein var med och bloggade) och bland maskrosor och annat rart på två lokaler under en sval men solig och mycket uppskattad exkursion i Nyköping med Hans Rydberg.

Råstasjön 7 maj - fåglar, geologi, växter i vid mening... Exkursionsmålet har stått på önskelistan länge men är nu även aktuellt p.g.a. vårt arbete med att fylla på kunskaperna om Solna och Sundbyberg ("projekt SoSu") - både arter och utflyktsmål. Vad sågs? Rapport kanske kommer, kolla även evenemanget på Facebook! När alla deltagare granskat listan rapporteras fynden på ArtPortalen.

Vi avslutade april med två "extra" exkursioner: Vårkoll + backsippor i Täby (30 april) och Norra Kyrkogården (29 april)

26 april var det märkvärdigt nog lavföredrag både i Stockholm och Uppsala. I Stockholm berättade Mats Wedin mycket intressant om svampar i allmänhet, om svampsystematik, och om livsstilen "lav" som en del svampar har. 24 personer blev vi.

Solskensdag på Tivoli 23 april, där vi bl.a. såg tre nunneörtsarter och en vackert blommande luddveronika.

Första exkursionen blev kall men trevlig: 18 februari besökte 26 lav- och moss-intresserade Solna kyrkogård och Nya begravningsplatsen (läs på Facebook!).

16 januari berättade Arne Strid om Atlas of the Aegean Flora – 50 år av lundensisk botanik. Spännande om utforskningshistorien, grekisk växtgeografi, en rad trevliga arter, osv. Här är Affischen.

 HT 2016: programblad höst/vinter 2016 alt

Och så var år 2016 till ända!

Såhär såg gruppbilden på Facebook för Botaniska Sällskapet i Stockholm ut kring jul 2016:
Gruppbild på Facebook julen 2016

• 17 november: Öknen blommar! Foto: Amerika-bilder! (föredrag: Öknen blommar!)

Program för Mossornas dag 16 oktober 2016 Stockholmspremiären för Mossornas dag söndag 16 oktober, som vi arrangerade tillsammans med Mossornas Vänner (www.mossornasvanner.se), i Harbro i Tumba, lockade ett femtiotal deltagare som bjöds på "moss-safari" och nybörjarturer samt utställning av mossor med möjlighet att studera dem i lupp och mikroskop.

Onsdag 12 oktober: Hur vet trädet att det är höst? (miniaffisch)
Stockholms universitet har förbättringspotential både när det gäller skyltning och belysning längs norra kanten av "campus Frescati", där är verkligen inte lätt att hitta rätt i höstmörkret, särskilt i den bortre änden där biologi-institutionerna ligger, men 40 personer lyckades ändå hitta fram till sal E306 på BIG!
Stefan Janssons höstfärgsföredrag kom att handla mycket om aspar, eftersom de är utmärkta experimentväxter (man kan klona dem och t.ex. plantera aspar med identisk genuppsättning på flera olika ställen).
Det är väldigt mycket man fortfarande inte vet om vad som händer i växter på hösten - en anledning är att man inte lyckats imitera höst i växthus, så alla iakttagelser måste göras under den verkliga hösten - och sen är det ett år till nästa tillfälle att observera och göra experiment.
Att löven slutar vara gröna hänger ihop med att det är så besvärligt att fånga kväve för de flesta växter - och därför transporterar de flesta lövfällande växter undan hela "fotosyntesfabriken" innan löven faller (de stora kväverika molekylerna delas upp i små som kan flyttas ut ur bladcellerna och lagras i de nya knopparna och i barken). Och när allt det gröna försvinner syns det gula som funnits där hela tiden.
– Vi prövade för första gången att spela in föredraget. Läs mer...

Höstfärgsexkursion söndag 2 oktober: vi tillbringade en varm och klarblå söndag högt ovan Vissvass i Tyresö, med vidsträckt utsikt bortom Åvaviken. Anders Erixon visade hur man kan koka färg och bläck av svamp och annat, och inspirerade oss att pröva färgämnena i blommor och annat som vi samlat in.

Höstblomster på skräpmarker lördag 24 september blev en mycket lyckad tur; Ullnatippen bjöd på riklig blomning och fantastisk utsikt. Lite bilder finns på Facebook - möjligen synliga även utan inloggning? - här, och fler här.

 sommar 2016:

Kymlinge lördag 27 augusti 2016
Vi noterade så många arter vi kunde, i fyra delområden, och har nu rapporterat in dem på Artportalen.
Noterade arter (ordnade efter svenska namn, en lista/flik per delområde, varje lista delad i organismgrupper: kärlväxter, lavar, mossor, svampar, djur)
Översikt + flygbild med områden inritade (klicka för att öppna större bild i ny flik):
Översiktsbild Inventeringsområdena

Stora Vika lördag 16 juli 2016 - vandringen vid kalkbrottet i Nynäshamn lockade c:a 50 deltagare, som hjälptes åt att se och berätta om allt från hasselsnok (död) till baronmossor, men förstås ägnade vi oss mest åt fjärilar och kärlväxter. Lite rapporter finns i vårt Facebook-evenemang.
Ingen apollofjäril syntes till men åtskilliga blåvingar och gräsfjärilar - och vi kunde på nära håll beundra en vacker makaonfjäril som Martin Olofsson, fjärilsspecialist från Nynäshamns Naturskyddsförening, fött upp och släppte ut.
Jan Andersson (som med andra lokalkunnigas hjälp, inte minst Tore Söderqvist och Henry Gudmundson, ersatte Karin Kjellberg som "botanikledare") visade och berättade om floran: ganska mycket blommande blodnäva och purpurknipprot och väldiga mängder backvial, gott om insektsfavoriter som kungsmynta och morot med mängder av besökare, och en rad rariteter var i toppform: grusslok, piggrör, backskafting, nicktistel och säfferot... och vi kunde lägga ännu ett gräs till artlistan: lundskafting!
Vi gick runt brottet, en rejäl promenad, men området är stort och blandat och i ständig förändring - har man tid och ork att ta sig fram över stock och sten finns nog väldigt mycket mer att se i Stora Vika-området!

Turen till Ekudden vid Flaten 21 juni blev lång; vi skildes åt först när det skymde mot (årets kortaste?) natt. Igenväxningen har gått långt nere vid disponentvillan, men alpgemsroten (Doronicum pardalianches) klarar sig fint. Vi beundrade också ängsfräkens skira skyar i dunklet, och glansnävan (Geranium lucidum - vi drog bort lite av kirskålen som håller på att ta över den mossiga hällen där den växer), gullhavren (Trisetum flavescens), och mycket annat på vägen. Vi som var kvar till sist gladdes åt blommande foderlosta (Bromopsis inermis) som tycktes lysa i skymningen med sina starkt gula (ibland rödaktiga) ståndarknappar.

 VT 2016:

Under Kristihimmelfärdshelgen hade vi två mycket uppskattade arrangemang: nybörjarexkursion på Gärdet (lördag 7 maj med Kristoffer Hahn) och maskroskurs på Öland (6-8 maj, med Göran Wendt och Hans Öllgaard).

Två moss-dagar med Tomas Hallingbäck: lördag 9 april exkursion till Mellanbergsravinen i Huddinge, och onsdag 13 april bestämningskväll på BIG (Stockholms Universitet). C:a 30 deltagare vid båda tillfällena.
Nu är vi många som vill mossa mera!
- Vi har Nationalnyckelns mossdelar till salu igen!
- UPPDATERING: Nya upplagan av fälthandboken "Mossor" av Tomas Hallingbäck finns nu i handeln! Här finns information! Pröva gärna att beställa den i bokhandeln! Sällskapet kommer att ta hem den bara om den blir svåråtkomlig och dyr.
Sällskapets mossplaner för resten av året är inte klara - vill du vara säker på att inte missa eventuella extra-arrangemang just för mossor, eller köpa Nationalnyckeln, kan du höra av dig till mossor@bsis.org (ni som varit med på vårens mossigheter står redan på sändlistan för mossig information).
Tomas välkomnade alla till Mossornas Vänners exkursion till Sörmland den 6-8 maj (ALLA får komma, man behöver inte vara medlem i Mossornas Vänner, det går bra att ansluta ändå).

blommande maskros Onsdag 16 mars berättade Hans Rydberg om maskrosor och Göran Wendt om sandmaskrosor och boken "Sandmaskrosor i Sverige och Danmark" (miniaffisch!) för 27 åhörare.

Lite bilder från kvällen kommer förhoppningsvis snart; tillsvidare tips om lite maskrosartiklar (en del online men inte alla, ännu):

Rydberg, H. (2012): Cyanmaskrosen – en skönhet i gräsmattan pdf  Svensk Botanisk Tidskrift 106:120)

Rydberg, H. (2010): Tre framgångsrika ogräsmaskrosor pdf  (Svensk Botanisk Tidskrift 104(2):115)

Rydberg, H. (2008): Checklista för svenska maskrosor. pdf  (Svensk Botanisk Tidskrift 102(2):100)

Rydberg, H. (2003): De svenska strandmaskrosorna. pdf  (Svensk Botanisk Tidskrift 97(6):274)

Rydberg, H. (2002): Ogräsmaskrosor – en väg in i myllret pdf  (Svensk Botanisk Tidskrift 96(2):106)

Öllgaard, H. (2001): Några nordliga sektioner av maskrosor i Sverige  (Svensk Botanisk Tidskrift 95:120)

Wendt, G. (2001): En guide till sandmaskrosor och dvärgmaskrosor  (Svensk Botanisk Tidskrift 95:94)

Wittzell, H. & Öllgaard, H (2001): Maskrosor i södra Sverige - en introduktion  (Svensk Botanisk Tidskrift 95:78)

Henry använde röstförstärkare.Lördag 20 februari: VINTERBOTANIK! 21 deltagare samlades vid Nordiska museet, och Henry visade både stort och smått, bl.a. flera olika lönnar. Röstförstärkaren vi anskaffat kom väl till pass eftersom vi var så många.
Tysklönn: motsatta gröna knoppar, åtminstone på stubbskott kan de vara mycket lika syrenens Kvarsittande frukter av tysklönn. Skogsalmens karakteristiska utbredda grenverk, med runda blomknoppar längs kvistarna och spetsiga smala bladknoppar i skottspetsarna. Acer. Motsatta knoppar, men små, och ganska smala grenvinklar Askens motsatta, mattsvarta knoppar Exkursionsdeltagare på väg till fikaplatsen. 20 februari 2016 20 februari 2016 20 februari 2016 Utanför Junibacken beundrade vi ett bananträd! Lindknoppar 20 februari 2016
Vi fikade vid vattnet, med utsikt mot slottet, och en kort stund var det nästan sol och nästan skönt. Utanför Junibacken tittade vi på lindknoppar och ett bananträd. I slänten upp mot Nordiska museet stack fint blommande rödplister upp ur snön, och vi fann också korsört och lomme som med lite god vilja också kunde anses vara i blom. Ytterligare en art som struntar i årstiden är våtarv (den karakteristiska raden av hår på stjälken syns tydligt). Vi konstaterade också att skräppeblad kan vara rätt lika gullviveblad såhär års.
Blommande rödplister 20 februari 2016 Blommande rödplister 20 februari 2016 Korsört 20 februari 2016 Våtarv 20 februari 2016 Skräppeblad 20 februari 2016
De som inte frös för mycket fortsatte runt museet. Cinnobergömming (Nectria cinnabarina) såg vi igen, och den vågiga praktmossan (Plagiomnium undulatum - förr hette den vågig stjärnmossa, Mnium undulatum). Ett skott av en måra krävde lite eftertanke.
Deltagare på vinterbotanikexkursion 20 februari 2016. Nectria cinnabarina, cinnobergömming Thomas M skärskådar en vågig praktmossa. Vinterbotanik 20 februari 2016, bakom museet. Luppning av måra. Vinterbotanik 20 februari 2016. Måra!
Vi fortsatte över kyrkogården, med lavar och mossor på både sten och trädstammar...
Vinterbotanik 20 februari 2016. På kyrkogården. Alg eller lav? Vinterbotanik 20 februari 2016. På kyrkogården. En riktigt vanlig mossa som här ser ut som man förväntar sig: cypressfläta (på en grov stam på kyrkogården) Bo R luppar. Vinterbotanik 20 februari 2016. På kyrkogården.
...förbi en hög [amerikansk] vitask (Fraxinus americana, en art som vi kanske får se mer av framöver då den inte dödas av askskottsjukan), till den ungerska ek (Quercus frainetto) som växer helt nära hållplatsen mittemot Nordiska museet.
Ungersk ek, Quercus frainetto Ungersk ek, Quercus frainetto Avslutning vid den ungerska eken
Lars Epstein dokumenterade i sin blogg på DN.se: "Rödplistern blommar utanför Nordiska museet på Djurgården, och mer bilder och lite lästips finns i ett så kallat evenemang på Facebook (båda länkarna öppnas i ny flik/nytt fönster).

15 februari 2016 Den nyvalda styrelsen efter årsmötet 2016hölls årsmötet, med en del dramatik (som att medan vi samlades och hade bokbord släcktes lyset!) och många trevliga samspråk. Nya stadgar klubbades (första beslutet). Här finns verksamhetsberättelsen.
Årsmötet följde valberedningens förslag till val av styrelse och revisorer; t.h. den nyvalda styrelsen: Ulla Nilsson, Magdalena Agestam, Jan Andersson, Susanna Bogiatzis, Bo Eknert, Karin Kjellberg, Gunnar Björndahl, Henry Gudmundson, och på bilden Yolanda Karlsson.
Nedan lite stämningsbilder (för bildtext: håll markören över bilden!).

Deltagarna droppade in några i taget. Henry Gudmundson skriver namnskyltar och bockar av (framför honom Rolf Wahlström och Kerstin Frostberg) Årsmötesdeltagarna samlades i museets entré inne på gården. Daniel och Henry vid bokbordet. Observera ficklamporna som ligger där, för säkerhets skull - vi är luttrade. - 15 februari 2016, årsmötet. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Rolf Wahlström och Kerstin Pettersson studerar en av de tyngre böckerna på bokbordet i entrén. Mötespresidiet (Ida Trift och Patrik Engström) innan mötet ajournerades för bildvisning. - 15 februari 2016, årsmötet. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Ett suddigt men glatt auditorium under bildvisningen! - 15 februari 2016, årsmötet. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Bildvisningen vid årsmötet handlade om årets verksamhet (i huvudsak exkursionerna). Jan Andersson berättar om en av årets exkursioner, Patrik Engström (årsmötessekreterare) lyssnar. - 15 februari 2016, årsmötet. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Här syns rutten vid floraväkteriresan Jan berättade om. - 15 februari 2016, årsmötet. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Bild från årsmötesfikat 2016Årsmötesfika. - 15 februari 2016, årsmötet. Bild från årsmötesfikat 2016 i geologernas trevliga lunchrum Anita Holmén, Claes Hammarsjö (hedersmedlem) och Stewe Gårdare (alldeles nybliven medlem). - 15 februari 2016, årsmötesfika. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Valberedare Rolf Wahlström fikapratar med Gunnar Norén. - 15 februari 2016, årsmötesfika. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! 15 februari 2016, årsmötesfika. I mitten Kerstin Frostberg, som efter fikat valdes till hedersmedlem i Sällskapet, i samtal med Hans Terelius. 15 februari 2016, årsmötesfika; foto av Linda Irebrand och Bo Reichenberg Mötesordföranden Ida Trift (tillika föredragshållare vid förra årsmötet, då  hon lämnade styrelsen efter lång och trogen tjänst) avtackades

25 januari 2016 hörde vi om rönnar, oxlar och allt det andra i det knepiga släktet Sorbus [LITE MER INFO KOMMER]

17 januari 2016:
Barrträd - dags för andra barr med Börje!
Börje Drakenberg visade en stor del av de släkten och arter av barrväxter som man kan träffa på i Sverige för 26 väl påpälsade exkursionsdeltagare.

Mer om vad vi gjort: Så utannonserades programpunkter som nu passerat
2015 - 2014 - Äldre rapportsida - Fler bilder
Vi uppdaterar och rättar successivt webbplatsen - meddela gärna de fel du hittar och om du saknar något (kontaktuppgifter se vänsterspalten).
Senast ändrad 2019-08-31