´ BSIS

Gillar du växter? Det gör vi!

Föreningen är för alla som är intresserade av växter. Vi håller mest på med de vilda. De flesta aktiviteter är öppna (också för icke-medlemmar) och gratis.
Man måste inte kunna en massa!

Sällskapet

  • anordnar föredrag, exkursioner och andra aktiviteter
  • bedriver floraväktarverksamhet och naturvårdsarbete
  • ger ut tidskriften Daphne
  • deltar som ansluten förening i SBFs verksamhet
  • ger ut botanisk litteratur
  • Läs mer...
Nu accelererar våren, och vi är redan inne på sidan 2 i programbladet. Detta har hänt...
Denna vår kommer vi att ha många arrangemang som inte står i programbladet. Läs här nedanför om hur du får reda på vad som händer.
 Nästa arrangemang är floraväkteriträffen 15 mars. 
Vi har två föredrag i april som du inte bör missa:  4 april berättar Thomas Marcussen från Oslo om violer  och  26 april talar Mats Wedin om sex och våld i lavarnas värld.

De som står på vår utskickslista får ofta information om extraturer och annat (hur anmäler man sig till utskickslistan? Se här!).
Vi har en Facebookgrupp också (Botaniska Sällskapet i Stockholm, länken öppnas i ny flik/nytt fönster) - gå gärna med i den! Där kommer det evenemangstips och rapporter om det mesta vi gör och mycket som andra gör.
Du kan anmäla till Gunnar Björndahl (073-443 45 99, gunnar [at] bsis.org) om du är intresserad av att följa med på eventuella extra exkursioner med kort varsel.
Gunnar tar också emot intresseanmälningar till botanisk nybörjarkurs (studiecirkel).
Sist men inte minst: du kan hänga med floraväktarna ut. Kontakta Jan Andersson (jan.andersson.bio [at] gmail.com) för mer info. Floraväkteriet i vårt område har nu en egen webbsida: www.floravakt-abd.se)

Du som vill ha en egen uppgift för föreningen, eller göra en extra insats när det behövs många armar: hör av dig!

Kortrapporter från några av våra aktiviteter (länkar till mer rapporter längst ner!):

Första exkursionen blev kall men trevlig: 18 februari besökte 26 lav- och moss-intresserade Solna kyrkogård och Nya begravningsplatsen (läs på Facebook!).

16 januari berättade Arne Strid om Atlas of the Aegean Flora – 50 år av lundensisk botanik. Spännande om utforskningshistorien, grekisk växtgeografi, en rad trevliga arter, osv. Här är Affischen.

Såhär såg gruppbilden på Facebook för Botaniska Sällskapet i Stockholm ut kring jul 2016:
Gruppbild på Facebook julen 2016

Foto: Amerika-bilder! (föredrag: Öknen blommar!)

• 17 november: Öknen blommar!

Program för Mossornas dag 16 oktober 2016 Stockholmspremiären för Mossornas dag söndag 16 oktober, som vi arrangerade tillsammans med Mossornas Vänner (www.mossornasvanner.se), i Harbro i Tumba, lockade ett femtiotal deltagare som bjöds på "moss-safari" och nybörjarturer samt utställning av mossor med möjlighet att studera dem i lupp och mikroskop.

Onsdag 12 oktober: Hur vet trädet att det är höst? (miniaffisch)
Stockholms universitet har förbättringspotential både när det gäller skyltning och belysning längs norra kanten av "campus Frescati", där är verkligen inte lätt att hitta rätt i höstmörkret, särskilt i den bortre änden där biologi-institutionerna ligger, men 40 personer lyckades ändå hitta fram till sal E306 på BIG!
Stefan Janssons höstfärgsföredrag kom att handla mycket om aspar, eftersom de är utmärkta experimentväxter (man kan klona dem och t.ex. plantera aspar med identisk genuppsättning på flera olika ställen).
Det är väldigt mycket man fortfarande inte vet om vad som händer i växter på hösten - en anledning är att man inte lyckats imitera höst i växthus, så alla iakttagelser måste göras under den verkliga hösten - och sen är det ett år till nästa tillfälle att observera och göra experiment.
Att löven slutar vara gröna hänger ihop med att det är så besvärligt att fånga kväve för de flesta växter - och därför transporterar de flesta lövfällande växter undan hela "fotosyntesfabriken" innan löven faller (de stora kväverika molekylerna delas upp i små som kan flyttas ut ur bladcellerna och lagras i de nya knopparna och i barken). Och när allt det gröna försvinner syns det gula som funnits där hela tiden.
– Vi prövade för första gången att spela in föredraget, och det är långt ifrån en tekniskt fulländad upptagning men vi försöker lägga ut det så småningom.

Höstfärgsexkursion söndag 2 oktober: vi tillbringade en varm och klarblå söndag högt ovan Vissvass i Tyresö, med vidsträckt utsikt bortom Åvaviken. Anders Erixon visade hur man kan koka färg och bläck av svamp och annat, och inspirerade oss att pröva färgämnena i blommor och annat som vi samlat in.

Höstblomster på skräpmarker lördag 24 september blev en mycket lyckad tur; Ullnatippen bjöd på riklig blomning och fantastisk utsikt. Lite bilder finns på Facebook - möjligen synliga även utan inloggning? - här, och fler här.

Kymlinge lördag 27 augusti 2016
Vi noterade så många arter vi kunde, i fyra delområden, och har nu rapporterat in dem på Artportalen.
Noterade arter (ordnade efter svenska namn, en lista/flik per delområde, varje lista delad i organismgrupper: kärlväxter, lavar, mossor, svampar, djur)
Översikt + flygbild med områden inritade (klicka för att öppna större bild i ny flik):
Översiktsbild Inventeringsområdena

Stora Vika lördag 16 juli 2016 - vandringen vid kalkbrottet i Nynäshamn lockade c:a 50 deltagare, som hjälptes åt att se och berätta om allt från hasselsnok (död) till baronmossor, men förstås ägnade vi oss mest åt fjärilar och kärlväxter. Lite rapporter finns i vårt Facebook-evenemang.
Ingen apollofjäril syntes till men åtskilliga blåvingar och gräsfjärilar - och vi kunde på nära håll beundra en vacker makaonfjäril som Martin Olofsson, fjärilsspecialist från Nynäshamns Naturskyddsförening, fött upp och släppte ut.
Jan Andersson (som med andra lokalkunnigas hjälp, inte minst Tore Söderqvist och Henry Gudmundson, ersatte Karin Kjellberg som "botanikledare") visade och berättade om floran: ganska mycket blommande blodnäva och purpurknipprot och väldiga mängder backvial, gott om insektsfavoriter som kungsmynta och morot med mängder av besökare, och en rad rariteter var i toppform: grusslok, piggrör, backskafting, nicktistel och säfferot... och vi kunde lägga ännu ett gräs till artlistan: lundskafting!
Vi gick runt brottet, en rejäl promenad, men området är stort och blandat och i ständig förändring - har man tid och ork att ta sig fram över stock och sten finns nog väldigt mycket mer att se i Stora Vika-området!

Turen till Ekudden vid Flaten 21 juni blev lång; vi skildes åt först när det skymde mot (årets kortaste?) natt. Igenväxningen har gått långt nere vid disponentvillan, men alpgemsroten (Doronicum pardalianches) klarar sig fint. Vi beundrade också ängsfräkens skira skyar i dunklet, och glansnävan (Geranium lucidum - vi drog bort lite av kirskålen som håller på att ta över den mossiga hällen där den växer), gullhavren (Trisetum flavescens), och mycket annat på vägen. Vi som var kvar till sist gladdes åt blommande foderlosta (Bromopsis inermis) som tycktes lysa i skymningen med sina starkt gula (ibland rödaktiga) ståndarknappar.

Under Kristihimmelfärdshelgen hade vi två mycket uppskattade arrangemang: nybörjarexkursion på Gärdet (lördag 7 maj med Kristoffer Hahn) och maskroskurs på Öland (6-8 maj, med Göran Wendt och Hans Öllgaard).

Två moss-dagar med Tomas Hallingbäck: lördag 9 april exkursion till Mellanbergsravinen i Huddinge, och onsdag 13 april bestämningskväll på BIG (Stockholms Universitet). C:a 30 deltagare vid båda tillfällena.
Nu är vi många som vill mossa mera!
- Vi har Nationalnyckelns mossdelar till salu igen!
- UPPDATERING: Nya upplagan av fälthandboken "Mossor" av Tomas Hallingbäck finns nu i handeln! Här finns information! Pröva gärna att beställa den i bokhandeln! Sällskapet kommer att ta hem den bara om den blir svåråtkomlig och dyr.
Sällskapets mossplaner för resten av året är inte klara - vill du vara säker på att inte missa eventuella extra-arrangemang just för mossor, eller köpa Nationalnyckeln, kan du höra av dig till mossor@bsis.org (ni som varit med på vårens mossigheter står redan på sändlistan för mossig information).
Tomas välkomnade alla till Mossornas Vänners exkursion till Sörmland den 6-8 maj (ALLA får komma, man behöver inte vara medlem i Mossornas Vänner, det går bra att ansluta ändå).

blommande maskros Onsdag 16 mars berättade Hans Rydberg om maskrosor och Göran Wendt om sandmaskrosor och boken "Sandmaskrosor i Sverige och Danmark" (miniaffisch!) för 27 åhörare.

Lite bilder från kvällen kommer förhoppningsvis snart; tillsvidare tips om lite maskrosartiklar (en del online men inte alla, ännu):

Rydberg, H. (2012): Cyanmaskrosen – en skönhet i gräsmattan pdf  Svensk Botanisk Tidskrift 106:120)

Rydberg, H. (2010): Tre framgångsrika ogräsmaskrosor pdf  (Svensk Botanisk Tidskrift 104(2):115)

Rydberg, H. (2008): Checklista för svenska maskrosor. pdf  (Svensk Botanisk Tidskrift 102(2):100)

Rydberg, H. (2003): De svenska strandmaskrosorna. pdf  (Svensk Botanisk Tidskrift 97(6):274)

Rydberg, H. (2002): Ogräsmaskrosor – en väg in i myllret pdf  (Svensk Botanisk Tidskrift 96(2):106)

Öllgaard, H. (2001): Några nordliga sektioner av maskrosor i Sverige  (Svensk Botanisk Tidskrift 95:120)

Wendt, G. (2001): En guide till sandmaskrosor och dvärgmaskrosor  (Svensk Botanisk Tidskrift 95:94)

Wittzell, H. & Öllgaard, H (2001): Maskrosor i södra Sverige - en introduktion  (Svensk Botanisk Tidskrift 95:78)

Henry använde röstförstärkare.Lördag 20 februari: VINTERBOTANIK! 21 deltagare samlades vid Nordiska museet, och Henry visade både stort och smått, bl.a. flera olika lönnar. Röstförstärkaren vi anskaffat kom väl till pass eftersom vi var så många.
Tysklönn: motsatta gröna knoppar, åtminstone på stubbskott kan de vara mycket lika syrenens Kvarsittande frukter av tysklönn. Skogsalmens karakteristiska utbredda grenverk, med runda blomknoppar längs kvistarna och spetsiga smala bladknoppar i skottspetsarna. Acer. Motsatta knoppar, men små, och ganska smala grenvinklar Askens motsatta, mattsvarta knoppar Exkursionsdeltagare på väg till fikaplatsen. 20 februari 2016 20 februari 2016 20 februari 2016 Utanför Junibacken beundrade vi ett bananträd! Lindknoppar 20 februari 2016
Vi fikade vid vattnet, med utsikt mot slottet, och en kort stund var det nästan sol och nästan skönt. Utanför Junibacken tittade vi på lindknoppar och ett bananträd. I slänten upp mot Nordiska museet stack fint blommande rödplister upp ur snön, och vi fann också korsört och lomme som med lite god vilja också kunde anses vara i blom. Ytterligare en art som struntar i årstiden är våtarv (den karakteristiska raden av hår på stjälken syns tydligt). Vi konstaterade också att skräppeblad kan vara rätt lika gullviveblad såhär års.
Blommande rödplister 20 februari 2016 Blommande rödplister 20 februari 2016 Korsört 20 februari 2016 Våtarv 20 februari 2016 Skräppeblad 20 februari 2016
De som inte frös för mycket fortsatte runt museet. Cinnobergömming (Nectria cinnabarina) såg vi igen, och den vågiga praktmossan (Plagiomnium undulatum - förr hette den vågig stjärnmossa, Mnium undulatum). Ett skott av en måra krävde lite eftertanke.
Deltagare på vinterbotanikexkursion 20 februari 2016. Nectria cinnabarina, cinnobergömming Thomas M skärskådar en vågig praktmossa. Vinterbotanik 20 februari 2016, bakom museet. Luppning av måra. Vinterbotanik 20 februari 2016. Måra!
Vi fortsatte över kyrkogården, med lavar och mossor på både sten och trädstammar...
Vinterbotanik 20 februari 2016. På kyrkogården. Alg eller lav? Vinterbotanik 20 februari 2016. På kyrkogården. En riktigt vanlig mossa som här ser ut som man förväntar sig: cypressfläta (på en grov stam på kyrkogården) Bo R luppar. Vinterbotanik 20 februari 2016. På kyrkogården.
...förbi en hög [amerikansk] vitask (Fraxinus americana, en art som vi kanske får se mer av framöver då den inte dödas av askskottsjukan), till den ungerska ek (Quercus frainetto) som växer helt nära hållplatsen mittemot Nordiska museet.
Ungersk ek, Quercus frainetto Ungersk ek, Quercus frainetto Avslutning vid den ungerska eken
Lars Epstein dokumenterade i sin blogg på DN.se: "Rödplistern blommar utanför Nordiska museet på Djurgården, och mer bilder och lite lästips finns i ett så kallat evenemang på Facebook (båda länkarna öppnas i ny flik/nytt fönster).

15 februari 2016 Den nyvalda styrelsen efter årsmötet 2016hölls årsmötet, med en del dramatik (som att medan vi samlades och hade bokbord släcktes lyset!) och många trevliga samspråk. Nya stadgar klubbades (första beslutet). Här finns verksamhetsberättelsen.
Årsmötet följde valberedningens förslag till val av styrelse och revisorer; t.h. den nyvalda styrelsen: Ulla Nilsson, Magdalena Agestam, Jan Andersson, Susanna Bogiatzis, Bo Eknert, Karin Kjellberg, Gunnar Björndahl, Henry Gudmundson, och på bilden Yolanda Karlsson.
Nedan lite stämningsbilder (för bildtext: håll markören över bilden!).

Deltagarna droppade in några i taget. Henry Gudmundson skriver namnskyltar och bockar av (framför honom Rolf Wahlström och Kerstin Frostberg) Årsmötesdeltagarna samlades i museets entré inne på gården. Daniel och Henry vid bokbordet. Observera ficklamporna som ligger där, för säkerhets skull - vi är luttrade. - 15 februari 2016, årsmötet. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Rolf Wahlström och Kerstin Pettersson studerar en av de tyngre böckerna på bokbordet i entrén. Mötespresidiet (Ida Trift och Patrik Engström) innan mötet ajournerades för bildvisning. - 15 februari 2016, årsmötet. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Ett suddigt men glatt auditorium under bildvisningen! - 15 februari 2016, årsmötet. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Bildvisningen vid årsmötet handlade om årets verksamhet (i huvudsak exkursionerna). Jan Andersson berättar om en av årets exkursioner, Patrik Engström (årsmötessekreterare) lyssnar. - 15 februari 2016, årsmötet. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Här syns rutten vid floraväkteriresan Jan berättade om. - 15 februari 2016, årsmötet. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Bild från årsmötesfikat 2016Årsmötesfika. - 15 februari 2016, årsmötet. Bild från årsmötesfikat 2016 i geologernas trevliga lunchrum Anita Holmén, Claes Hammarsjö (hedersmedlem) och Stewe Gårdare (alldeles nybliven medlem). - 15 februari 2016, årsmötesfika. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! Valberedare Rolf Wahlström fikapratar med Gunnar Norén. - 15 februari 2016, årsmötesfika. För större bild: högerklicka och öppna bilden separat! 15 februari 2016, årsmötesfika. I mitten Kerstin Frostberg, som efter fikat valdes till hedersmedlem i Sällskapet, i samtal med Hans Terelius. 15 februari 2016, årsmötesfika; foto av Linda Irebrand och Bo Reichenberg Mötesordföranden Ida Trift (tillika föredragshållare vid förra årsmötet, då  hon lämnade styrelsen efter lång och trogen tjänst) avtackades

25 januari 2016 hörde vi om rönnar, oxlar och allt det andra i det knepiga släktet Sorbus [LITE MER INFO KOMMER]

17 januari 2016:
Barrträd - dags för andra barr med Börje!
Börje Drakenberg visade en stor del av de släkten och arter av barrväxter som man kan träffa på i Sverige för 26 väl påpälsade exkursionsdeltagare.
(Bilder kommer!)

Mer om vad vi gjort: 2015 - 2014 - Äldre rapportsida - Programpunkter som passerat

Fler bilder

Vi uppdaterar och rättar successivt webbplatsen och det är mycket arbete kvar - hör gärna av dig om du saknar något och om de fel du hittar.

Vill du bli medlem? Gör såhär:
1. Skicka oss fullständiga adressuppgifter via vårt formulär för nya medlemmar eller via e-post.
 2. Sätt in medlemsavgiften (fullt medlemskap t.o.m. 2017 kostar 175 kr, familjemedlemskap 50 kr) på plusgiro 19 60 94-7. Ange tydligt vems medlemskap betalningen avser!
Observera att medlemskap i Svenska Botaniska Föreningen (SBF) INTE innebär att man automatiskt är medlem i Botaniska Sällskapet i Stockholm (BSIS), eller tvärtom. SBF har inga lokalföreningar. Vill man vara medlem i både BSIS och SBF krävs alltså två separata medlemskap. Vår tidskrift Daphne (del av omslaget på nummer 2/2016) Daphne, vår medlems­tidskrift, delar vi med UBF. Vi är väldigt stolta över den! Läs mer...
Hör av dig om du är medlem och inte fått de häften du väntat dig att få! (kontaktuppgifter här)

Bosse Mossbergs fina vårakvarell vintervilar!

Aktiviteter BSIS

Andra tips och länkar
Senast ändrad 2017-02-25